Že v osnovni šoli je bil moj najljubši predmet matematika, ki sta se ji v srednji šoli pridružili fizika in biologija. Posledično me je pot vodila na Medicinsko fakulteto v Ljubljani, kjer sem svojo odisejo končal leta 2001. V času staža sem prišel v stik s pravo ortodontijo – z načrtovanjem telerentgesnkih posnetkov, biomehaniko premikanja zob in idealnim ugrizom ter postavitvijo zob. To je bila neka druga dimenzija. In potem se je od nikoder pojavila priložnost specializacije, ki sem jo zagrabil in se vrnil na pota izobraževanja. Tri leta so minila hitro in ljubezen do ortodontije je prerasla v čudovit poklic. Odprla so se nova znanja, digitalizacija diagnostičnih pripomočkov in računalniško podprto načrtovanje sta omogočila še lažje in hitrejše doseganje idealnega rezultata tako v funkcionalnem kot estetskem smislu.

Vendar brez sodelovanja z drugimi vejami dentalne medicine, še posebno pri zdravljenju odraslih oseb, vedno ni mogoče doseči idealnega oziroma optimalnega biološkega ravnovesja zob, nasmeha in obzobnih tkiv. Zobozdravnika dr. Matej Pirtovšek in dr. Sebastjan Perko sta me povabila, da združimo svoje moči, znanje, uspeh, energijo in omogočimo pacientom Ustne Medicine idealen pristop do popolnega ustnega zdravja, do popolnega funkcionalnega in estetskega nasmeha, ki jim bo dolgoročno omogočal vrhunsko socialno življenje in nudil dolgotrajno zadovoljstvo.

KDO JE SPECIALIST ORTODONT?

Ortodont ali strokovno specialist čeljustne in zobne ortopedije, je zobozdravnik, ki je končal izobraževanje na medicinski fakulteti in se nato še tri leta dodatno izobraževal na podiplomskem študiju.

V času specializacije je osvojil zahtevano znanje in veščine specialista ortodonta ter opravil specialistični izpit iz čeljustne in zobne ortopedije.

Specializacija zdravnikov je oblika podiplomskega strokovnega usposabljanja, ki je potrebna za dodatno in poglobljeno pridobivanje znanja in veščin na enem od področij medicine ali dentalne medicine.

Ortodontsko znanje zajema:

  • diagnosticiranje anomalije zob, obraznih struktur in funkcionalnih nepravilnosti,
  • odkrivanje odklonov v razvoju zob in zobnega organa, rasti obraza ter prisotnost funkcionalnih nepravilnosti,
  • oblikovanje načrta ortodontske obravnave in napoved njenega poteka,
  • ovrednotenje fizioloških vidikov, ki so pomembni za ortodontijo,
  • izvajanje interceptivnih ortodontskih posegov,
  • sodelovanje v multidisciplinarnih delovnih skupinah za zdravljenje ogroženih pacientov, za kombinirano ortodontsko-kirurško obravnavo in za oskrbo pacientov z različnimi oblikami shiz,
  • ovrednotenje potreb za ortodontsko obravnavo,
  • izvajanje ortodontije z visokimi strokovnimi in etičnimi standardi.

Poleg tega mora biti specialist čeljustne in zobne ortopedije ustrezno usposobljen tudi na podlagi teoretičnih znanj biomedicinskih znanosti, povezanih z ortodontijo. Imeti mora izoblikovan znanstven pristop in profesionalni interes. Znati mora delati po principih znanstvene metodologije in kritično interpretirati strokovno slovstvo, suveren mora biti tako v raziskovalnih aktivnostih, kot tudi v ustrezni ustni in pisni predstavitvi kliničnih ter raziskovalnih ugotovitev.

Kontakt

Kontaktni obrazec

Hvala, vaše povpraševanje je bilo poslano.
Napaka.