Diagnostika

Kaj je diagnostika?

Postavitev pravilne diagnoze je pri ustnem zdravju bistvenega pomena. Mnoge bolezni zob in obzobnih tkiv se razvijajo skozi daljše časovno obdobje in jih ne zaznamo tudi več let, ko nastopijo težave pa je pogosto (pre)pozno, ker je bolezen že napredovala.

Tako je pri krvavečih dlesnih ali odkrivanju parodontalne bolezni pravilna in pravočasna diagnoza zelo pomembna, saj se simptomi pojavijo šele, ko je narejene že veliko škode in so posledice največkrat nepopravljive.

S pravočasno odstranitvijo zobne gnilobe pa ohranimo zobe vitalne in preprečimo nastanek granulomov, kroničnega vnetja, ki na lestvici najpogostejših kroničnih bolezni človeštva stoji visoko ob boku parodontalni bolezni.

Pravočasno odkritje nenaravne obrabe zobstiskanja oziroma škripanja z zobmipoložajnih nepravilnosti in prostorske stiske prepreči: nepravilne obremenitve zob in čeljustnega sklepa, nastanek težav in bolečin celotnega žvečnega aparata (zgornja in spodnja čeljust z zobmi, čeljustna sklepa, mišice in ligamenti ter jezik).

sodobnim pristopom je odkrivanje bolezenskih stanj v vaših ustih zelo uspešno in enostavno, pravočasna diagnoza pa omogoča hitro in ciljano zdravljenje. Doslednost pri izvajanju spodaj naštetih korakov zagotavlja dolgoročno in kakovostno oskrbo vsakega posameznika, ki prestopi prag klinike Ustna Medicina.

Kaj potrebujemo za začetek

V prvi fazi gre za diagnostiko in načrtovanje, kjer sprva zberemo vse diagnostične pripomočke, jih natančno analiziramo in pripravimo načrt zdravljenja. Šele nato načrt predstavimo pacientu. Med analiziranjem ugotovimo, ali so potrebne dodatne preiskave oz. drugi terapevtski postopki, kot so zdravljenje parodontalne bolezni, odprava neustreznih plomb, zamenjava dotrajanih prevlek, mostičkov ali drugih protetičnih nadomestkov, ipd.

Natančna diagnostika oz. zbiranje diagnostičnih pripomočkov, ki jih nato specialisti skrbno analiziramo, je zato prvi pomemben korak pri izdelavi natančnega načrta zdravljenja.

Že ob prvem pregledu dobimo številne informacije, ki jih skrbno zabeležimo in jih v nadaljevanju upoštevamo pri načrtovanju zdravljenja. Poleg samega pregleda, potrebujemo študijske mavčne ali digitalne modele zob, rentgenske posnetke, fotografije obraza in zobnih lokov.

Natančno pripravljen načrt zdravljenja predstavimo pacientu, razjasnimo morebitna odprta vprašanja, predstavimo možne rešitve problemov in se nato skupaj odločimo za najbolj primerno vrsto zdravljenja.

Ker je hitrost in kvaliteta zdravljenja odvisna predvsem od natančne analize diagnostičnih pripomočkov in skrbnega načrta, ki sta ključna postopka že pred samim začetkom zdravljenja, cena ortodontskega aparata ne vsebuje zgolj namestitve le tega. Vodenje poteka zdravljenja je ključen del procesa in izkušnje, ki si jih specialisti pridobimo že med študijem in nato še na številnih dodatnih izobraževanjih, so izrednega pomena pri doseganju odličnih rezultatov.

Ste pripravljeni na nasmeh?

Naročite se na pregled