Na tem prelepem svetu obstaja zelo malo ljudi, katerim odsvetujem zobni aparat. Umazancem, ki nikoli ne očistijo svojih zob, kljub opozorilom, navodilom, vrtanju po zebeh, puljenju, … Kontraindicirancem, pri katerih pač aparat ne pride v poštev, zaradi objektivni razlogov kot so lahko razne bolezni, psihčne težave, zdravila, bolezenska stanja v ustih, … Brezbrižnežem, ki jim je vseeno kaj imajo v ustih in jih vsaka nova sprememba v ustih blzno moti in se je nikakor niso pripravljeni navaditi.

Vsem ostalim, lahko do določene mere snemni ali fiksni aparat močno koristi. Najbolj enostaven aparat ali najbolj enostavna funkcija aparata je retencija oziroma vzdrževanje trenutnega stanja v čimdaljšo prihodnost. Navadno so to bruksistične ali okluzijske opornice, ki se jih nosi ponoči in preprečujejo obrabo ali poškodbo zob zaradi nezavednega stiskanja ali škripanja z zobmi.  V to kategorijo spadajo lahko tudi fiksne retencijske žičke, ki so prilepljene na zobe in prav tako ohranjajo pravilni ali žljeni položaj zob.

Torej s temi aparati dodamo silo, ki varuje in ohranja obstoječe stanje v ustih, ki ga želimo zgolj ohraniti ali ki smo ga dosegli z aparati s katerimi dejansko premikamo zobe. V to kategorijo pa vržeme vse ostale aparate in ljudi, kjer lahko za vsak zob svoja ščetka raste.